Straatje schoonvegen

Column door Eefke Peeters
dinsdag 21 maart 2017

Gisteren ging ik met mijn jongste dochter de honden uit te laten.
Er is bij ons achter een nieuw fietspad aangelegd en daar liepen we samen overheen om bij het nabijgelegen veldje uit te komen. Midden op het fietspad lagen opgedroogde dikke hondendrollen. Mijn dochter aarzelde geen moment en pakte een dikke stok en tikte zo de drollen in de berm. 'Joh, laat liggen,' riep ik, 'dat hebben onze honden toch niet gedaan!'
Ze keek me met een scheef gezicht aan. 'Mama! Als iedereen zo denkt dan wordt het toch nooit schoner en mooier hier?'
Wauw, dat was wel even een reality check van de bovenste plank.

Samen hadden we vervolgens zo'n mooi gesprek over het verschil van mensen die wel iets doen voor een ander en die nooit iets doen voor een ander. Onze conclusie was toch echt het 'Pay it forward' idee. Als iemand iets voor jou doet, dan doe je dat hoogstwaarschijnlijk ook een keer terug. Andersom, denken wij, werkt waarschijnlijk nog sterker. Als jij, het gevoel hebt, dat nooit iemand iets voor jou doet, waarom zou jij dan zomaar iets voor een ander doen?

Ik begrijp dat wel, maar ik ben er wel van overtuigd dat jezelf ook veel gelukkiger wordt van iets onbaatzuchtigs doen voor een ander. Zo belde pas mijn zus op. Ze had na een training die ze had gegeven een grote bos bloemen gekregen. Deze nam ze dankbaar aan. Onderweg naar huis zag ze een vrouw wanhopig naast haar kapotte auto staan. Ze stopte om te vragen of er hulp onderweg was. Dat was er. Ze gaf de grote bos bloemen aan de wachtende vrouw en reed verder. Mijn zus vertelde dat de vrouw zo dankbaar was en stralend met de bloemen naast de rokende auto stond te zwaaien. Dat is nou precies wat ik bedoel! Halleluja voor mijn zus!

Aanstaande zaterdag is het Landelijke Opschoondag. Door het land heen zijn er leuke acties op touw gezet om mee te helpen aan een schonere straat, wijk, buurt, dorp en uiteindelijk Nederland.
Samen met kinderen zwerfafval verzamelen en daar instrumenten van maken, de PLUS supermarkten pakken de zogenaamde 'snoeproutes' aan die van de supermarkt naar de scholen lopen en grote evenementen als Koningsdag hebben extra schoonmakers ingezet op de dag zelf zodat men ook (hopelijk) bewust wordt van de rommel die ze achterlaten.

Een schone omgeving heeft een positief effect op mensen. Het blijkt dat er meer kinderen spelen in een schone buurt en dat mensen zich bovendien veel veiliger voelen in een opgeruimde wijk.
Het blijkt zelf door te werken en ervoor te zorgen dat je meer contact hebt met je buren wanneer je straat schoon is. Bovendien hou je een schone omgeving ook schoner. Andersom geldt ook dat het veel makkelijker is, wanneer er allerlei troep ligt, om er nog wat bij te gooien.
Dus mensen! Aanstaande zaterdag handen uit de mouwen en opruimen maar! En als je dan toch bezig bent veeg dan niet alleen je eigen straatje schoon, maar ook die van de buurman. Geloof me, het komt weer bij je terug!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie